Gå direkt till innehåll
Syftet med Green Priority är att sänka trösklarna för en grön omställning av åkeriernas fordonsflottor. Bild: Göteborgs Hamn AB.
Syftet med Green Priority är att sänka trösklarna för en grön omställning av åkeriernas fordonsflottor. Bild: Göteborgs Hamn AB.

Pressmeddelande -

Imorgon får ellastbilar gräddfil i Göteborgs hamn

Två av Göteborgs hamns största terminaloperatörer startar imorgon (1/1) gräddfil för ellastbilar i terminalerna. Genom "Green Priority" som projektet heter vill man ge kunder som fokuserar på eldrift tydliga effektivitetsvinster och med det ökade incitament till grön omställning.

Göteborgs hamn är Nordens största hamn med täta ankomster och avgångar, på sjösidan såväl som på land. På landsidan genomförs närmare en miljon lastbilspassager varje år, varav närmare hälften sker i Stena Lines Tysklandsterminal (Majnabbe) och i Gothenburg RoRo Terminal.

Med start den 1 januari 2022 får gröna lastbilar särskild prioritet i dessa terminaler. Med Green Priority som satsningen kallas, får gröna lastbilar företräde i terminalerna och tillåtelse att passera före eventuella köer. Väl inne på terminalerna hänvisas lastbilarna direkt till fartyget eller till dedikerade Green Priority-platser vid hämtning eller lämning av gods. Prioriteringen gäller el-lastbilar, både batterielektriska och lastbilar med bränsleceller.

– Vårt mål är att växa hållbart tillsammans med våra kunder. På Stena Line tar vi nya steg i vår hållbara omställning varje dag och vi vill bjuda in och motivera våra kunder att slå följe med oss på vägen mot en fossilfri verksamhet. Med Green Priority-projektet skapar vi tydliga effektivitetsvinster för företag som använder sig av eldrivna lastbilar, vilket är gynnsamt för företagen såväl som klimatet, och både på kort, medellång och lång sikt, säger Niclas Mårtensson, VD för Stena Line.

Processen ser lite olika ut beroende på terminalernas specifika betingelser men grundprincipen är densamma – gröna lastbilar prioriteras. Syftet är att sänka trösklarna för en grön omställning av åkeriernas fordonsflottor. De åkerier som investerar i eldrivna lastbilar förtjänar tydliga effektivitetsvinster och förkortade ledtidern, menar terminaloperatörerna.

– Med Green Priority visar vi hur omställningen till fossilfria bränslen kan få påverkan på näringsverksamheten. Omställningen av transportsektorn som helhet kommer att kräva en långt större ansträngning, men med Green Priority introducerar vi ett tydligt och lättillgängligt koncept som är ett steg på vägen. Vi har plats och möjlighet att lägga till ett extra, grönt, körfält på vår terminal, och det ska bli spännande att följa hur Green Priority utvecklas, säger Maria Franksen, VD för Gothenburg RoRo Terminal AB.

Green Priority är ett projekt inom ramen för Tranzero-initiativet, där Stena Line, AB Volvo, Scania och Göteborgs Hamn AB har gått samman i syfte att accelerera transportsektorns omställning till fossilfria bränslen. Det övergripande målet är att reducera hamnrelaterade utsläpp med 70 procent före 2030.

För mer information, kontakta:

Stefan Strömberg, pressansvarig på Göteborgs Hamn AB
070-436 01 51, stefan.stromberg@portgot.se

Jenny Johansson, kommunikationschef på Stena Line
031-85 85 32, press@stenaline.com

Maria Franksen, VD på Gothenburg RoRo Terminal
072-9050789, mfran@gotroro.com

Ämnen

Regioner


Följ oss gärna på:

Facebook

Instagram

LinkedIn

Twitter

www.goteborgshamn.se


Göteborg hamn är Skandinaviens största hamn. Cirka 30% av svensk in- och utrikeshandel går via Göteborgs hamn och cirka 50% av all containertrafik. Göteborgs hamn är en fullservicehamn och en klimatsmart garant för näringslivets access till hela världen. Direkttrafik till viktiga marknader garanterar högeffektiva, hållbara och pålitliga transporter, dygnet runt, året runt. Fokus ligger på hållbarhet, innovation och digitalisering för att driva på utvecklingen av klimateffektiva godstransporter och anlöp. 25 tågpendlar med dagliga avgångar gör att företag i hela Sverige och Norge kan ha en klimatneutral direktlinje till Nordens största hamn. I Göteborgs hamn finns terminaler för energi, bilar, roro, containrar och passagerare. Hamnen sysselsätter 22 000 människor. 

Kontakter

Stefan Strömberg

Stefan Strömberg

Presskontakt Pressansvarig 070 436 01 51
Media Content Panel
roro_380A5162.jpg
roro_380A5162.jpg
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.jpg
Storlek:
9015 x 5928, 29,5 MB
Ladda ner
Media Content Panel
Niclas Mårtensson.jpg
Niclas Mårtensson.jpg
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.jpg
Storlek:
6720 x 4480, 9,82 MB
Ladda ner
Media Content Panel
Maria Franksen.png
Maria Franksen.png
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.png
Storlek:
848 x 482, 509 KB
Ladda ner
Media Content Panel
DJI_0285.jpg
DJI_0285.jpg
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.jpg
Storlek:
5417 x 3609, 14,8 MB
Ladda ner
Media Content Panel
portofgothenburg panorama
portofgothenburg panorama
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.jpg
Storlek:
8013 x 4999, 7,74 MB
Ladda ner

Relaterat innehåll

Håkan Persson, Jörgen Wrennfors och Paulo Campos har tillsammans arbetat fram den världsunika lösningen för elanslutning av tankfartyg i explosionsklassad miljö. Foto Ahmed Hanic, Göteborgs Hamn AB

Göteborgs Hamn lanserar ett världsunikt koncept för att el-ansluta tankfartyg.

För att kunna elansluta tankfartyg som ligger vid kaj i Energihamnen har Göteborgs Hamn AB arbetat fram ett helt ny världsunikt koncept som gör det säkert, miljövänligt och samtidigt kostnadseffektivt. Målet är att sätta en ny global gemensam standard för elanslutning av tankfartyg vid kaj i farlig miljö.