Gå direkt till innehåll
Den 9 april har  ett år gått sedan det första spadtaget togs i projekt Skandiaporten. Arbetena i full gång och går enligt plan. Bild: Göteborgs Hamn.
Den 9 april har ett år gått sedan det första spadtaget togs i projekt Skandiaporten. Arbetena i full gång och går enligt plan. Bild: Göteborgs Hamn.

Pressmeddelande -

Aktiva val minskar Skandiaportens klimatavtryck med 10 000 ton koldioxid

I april firar farledsfördjupningsprojektet Skandiaporten ett år sedan byggstart. Medan framdriften fortgår enligt prognos jobbar man hårt med att också leva upp till projektets klimatambitioner. Något som kräver både kreativitet och tuffa prioriteringar.

I Göteborgs hamn pågår just nu ett av de största infrastrukturprojekten i hamnens 400-åriga historia, som också är ett av de största muddringsprojekten som Sjöfartsverket bedrivit på över 20 år. Det handlar om en omfattande farledsfördjupning där en 5 kilometer lång del av farleden ska fördjupas från dagens 13,5 meter till maximalt 17,5 meters djupgående.

Men för att Skandiahamnens kaj ska klara av det ökade djupet behöver kajen förstärkas rejält. Kajåtgärderna i sig är ett omfattande miljardprojekt, där ambitionen är att minska delprojektets klimatpåverkan med minst 30% jämfört med den första klimatkalkyl som togs fram i projekteringsfasen. I absoluta tal innebär det en minskning från cirka 31 000 till cirka 21 000 ton CO2e (koldioxidekvivalenter).

– För att klara den ambitionen måste vi för det första vara beredda att prioritera det högt i alla val vi gör, från materialval till transporter och byggnadsteknik. Det krävs också att vi är kreativa och letar reduktionsmöjligheter även bortom vad som är konventionellt, säger Jan Andersson, projektledare för Skandiaporten på Göteborgs Hamn AB.

Det grundläggande, berättar Jan Andersson, är att man i alla moment tittar på tre aspekter som vägs samman: byggbarhet, ekonomi och klimatpåverkan.

– Om det är tekniskt möjligt och någorlunda ekonomiskt försvarbart att använda en annan byggteknik eller att göra ett mer hållbart materialval – ja då ska vi göra det. Och vår tröskel för vad som är ekonomiskt försvarbart är ganska hög.

Kreativitet och cirkularitet
Det handlar alltså bland annat om att vara beredd att betala extra för miljövänliga varianter av material som betong och stål. Miljövänliga material kostar mer – men om man är kreativ och tänker cirkulärt så finns undantag från den regeln. Ett exempel där man tänkt till en extra gång både när det gäller teknik och materialval rör de 1 500 pålar som slås genom kajen ner i havsbotten för att stabilisera den nya kajen.

– Den konventionella metoden är att man fyller rören med betong hela vägen ner för att de inte ska rosta. Men behövs det verkligen? Vi kom fram till att det i just våra förhållanden räcker med att vi återanvänder makadam från projektet som fyllnadsmaterial, säger Jan Andersson.

Projektets klimatpåverkan följs upp tre gånger om året genom hela projektet som ska vara avslutat i början av 2028. Så här långt har man minskat CO2e-utsläppen med 28 procent, och troligtvis kommer den siffran att stiga till drygt 30 procent när projektet är avslutat.

– Men det gäller att vi fortsätter vara väldigt noggranna, kreativa och är konsekventa i våra prioriteringar, säger Jan Andersson.

Incitamentmodell belönar
Farledsfördjupningen inom projekt Skandiaporten startar under tredje kvartalet 2026. I den pågående upphandlingen av muddringsentreprenaden har Sjöfartsverket arbetat fram en tydligare och skarpare miljökravställning jämfört med hur man tidigare har kravställt.

– Vi ställer bland annat klimatkrav på drivmedel för arbetsmaskiner och landtransporter samt kommer löpande samla in information gällande bränsleförbrukning och CO2e-utsläpp för att vässa krav ytterligare i framtiden. Dessutom har vi tagit fram en incitamentsmodell som belönar entreprenören för initiativ utöver grundkraven som kan medföra minskad miljöpåverkan, säger Jenny Röström Wicander, Sjöfartsverkets projektledare för Skandiaporten.

Fakta: Så reduceras koldioxidutsläppen i Skandiaportens pågående kajentreprenad:

  • Det finns ett cirkulärt tänk i projektet. Bland annat återanvänds stålbalkar från en utbyggnad av E45 i kajförstärkningsarbetet.
  • Överblivna stålstänger från Västlänken används för att fixera (”dubba”) spont i berg under vattnet.
  • Vid inköp av material ställs höga krav på klimategenskaper med hjälp av EPD:er (Environmental Product Declerations).
  • Sponten tillverkas av återvunnet stål, transporterad på tåg (tog bort mellanslag) från Luxemburg hela vägen in till projektet.
  • En viss del av den cement som används ersätts av granulerad masugnsslagg.
  • Den gamla, bortfrästa asfalten återanvänds för att göra ny asfalt.
  • Eldrift på alla personbilar och bussar som används i projektet.
  • Alla arbetsmaskiner som används i projektet går på el eller HVO100.

Läs mer och följ utvecklingen av projekt Skandiaporten här.

Ämnen

Regioner


Om Göteborgs Hamn
Göteborg hamn är Skandinaviens största hamn. Cirka 20% av svensk utrikeshandel och drygt 50% av all containertrafik går via Göteborgs hamn. Göteborgs hamn är en fullservicehamn och en klimatsmart garant för näringslivets access till hela världen. Direkttrafik till viktiga marknader garanterar högeffektiva, hållbara och pålitliga transporter, dygnet runt, året runt. Fokus ligger på hållbarhet, innovation och digitalisering för att driva på utvecklingen av klimateffektiva godstransporter och anlöp. 30 tågpendlar med dagliga avgångar gör att företag i hela Sverige och Norge kan ha en klimatneutral direktlinje till Nordens största hamn. I Göteborgs hamn finns terminaler för energi, bilar, roro, containrar och passagerare.

Göteborgs Hamns mediabank.

Följ oss gärna på:
Facebook
Instagram
LinkedIn
www.goteborgshamn.se

Kontakter

Pressjour

Pressjour

Presskontakt Pressjour 24/7 031 368 75 70
Stefan Strömberg

Stefan Strömberg

Presskontakt Pressansvarig 070 436 01 51
Media Content Panel
palmaskin.jpg
palmaskin.jpg
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.jpg
Storlek:
7008 x 4672, 8,12 MB
Ladda ner
Media Content Panel
Jan_Andersson.jpg
Jan_Andersson.jpg
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.jpg
Storlek:
7500 x 5000, 2,88 MB
Ladda ner
Media Content Panel
Karta_Farledsfördjupning_Skandiaporten.jpg
Karta_Farledsfördjupning_Skandiaporten.jpg
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.jpg
Storlek:
5906 x 1624, 1,62 MB
Ladda ner
Media Content Panel
portratt-staende-jenny-kontakt.jpg
portratt-staende-jenny-kontakt.jpg
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.jpg
Storlek:
500 x 600, 60,6 KB
Ladda ner
Media Content Panel
Flygfoto MSC Viviana 3
Flygfoto MSC Viviana 3
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.jpg
Storlek:
3858 x 2167, 6,5 MB
Ladda ner

Relaterat innehåll

Skandiahamnen i Göteborgs Hamn. Här ska kajen förstärkas och tillhörande farled fördjupas. Det för att kunna ta emot större och tyngre lastade fartyg än vad som är möjligt idag. Bild: Göteborgs Hamn AB.

Göteborgs Hamns farledsfördjupningsprojekt är igång

Måndagen blev en viktig milstolpe i Göteborgs Hamns historia då spaden sattes i backen för projektet Skandiaporten. Kajförstärknings- och farledsfördjupningsprojektet som legat på hamnens planeringsbord i drygt tio år innebär att hamnen ytterligare stärker möjligheterna att serva svensk export- och importindustri.

MSC Viviana på väg ut ur Göteborgs hamn. Bild: Göteborgs Hamn AB.

EU ger klartecken för farledsfördjupning i Göteborgs hamn

EU har gett grönt ljus för fördjupning av farleden i Göteborgs hamn. Projektet, kallat Skandiaporten, har fått godkännande från EU-kommissionen och kan nu påbörjas. Detta möjliggör direkt sjöfart utan omlastning till och från hamnen, vilket är viktigt för svensk industri. Projektet beräknas vara klart 2027/2028.