Göteborgs Hamn tecknar förnyat systerhamnsavtal med Port of Shanghai
Göteborgs Hamn och Port of Shanghai har tecknat ett förnyat systerhamnsavtal som ska främja och utveckla samarbete kring bland annat tillväxt och hållbarhet mellan hamnarna.
Göteborgs Hamn och Port of Shanghai har tecknat ett förnyat systerhamnsavtal som ska främja och utveckla samarbete kring bland annat tillväxt och hållbarhet mellan hamnarna.
Vid 11-tiden på fredagsförmiddagen anlöpte det brittiska hangarfartyget HMS Queen Elizabeth Göteborgs hamn. - Lite speciellt såklart, detta är ett av de största örlogsfartygen vi tagit emot i hamnen och det har krävts mycket planering in i det sista, säger Erik Waller, vice hamnkapten på Göteborgs Hamn AB.
Tre av Göteborgs hamns projekt för en grön omställning av sjöfarten har valts ut av Sveriges regering för att utgöra Sveriges bidrag till det internationella initiativet Green Shipping Challenge. Initiativet leds av USA och Norge och lanserades tidigare i veckan på klimatmötet COP27 i Sharm-el-Sheikh.
Enligt nuvarande tidtabell lämnar Storbritannien EU den 31 oktober. Vad innebär utträdet för den som skeppar gods mellan Sverige till Storbritannien via Göteborgs hamn? Och hur påverkas de som hanterar annat gods i hamnen?
2017 blev det svagaste året någonsin på containersidan i Göteborgs Hamn med en minskning på hela 19 procent. Det visar en färsk sammanställning över godsvolymerna 2017. Ändå ligger hamnens totala godsvolym kvar på strax över 40 miljoner ton. Det tack vare goda resultat i övriga godsslag som i flera fall gjort rekordresultat.
Idag går remisstiden ut för Trafikverkets förslag till nationell plan för 2018–2029. Enligt planförslaget kommer inte farleden i Göteborgs Hamn att fördjupas – den är enbart med som en utpekad brist. – Det räcker inte, menar Göteborgs Hamn i sitt remissvar.
En fördjupning av farleden in till Göteborgs Hamn är nödvändig för att ta emot de allt större fartygen och behålla direkttrafiken till sjöss. Investeringen på cirka fyra miljarder har en mycket hög samhällsnytta. Ändå är den inte med som en prioriterad satsning i Trafikverkets infrastrukturplan 2018–2019.
Ulrica Messing, Göteborgs Hamn AB:s styrelseordförande, och Jan Hallberg, vice ordförande, bjuder in till en pressträff i direkt anslutning till styrelsemöte för hamnbolaget.
Djupare farleder i Göteborgs Hamn är en lönsam investering för samhället. Varje investerad krona ger fyra tillbaka, visar en ny analys från Trafikverket. Det gör investeringen till en av de mest lönsamma satsningarna på infrastruktur i Sverige.
Göteborgs Hamn är viktig för industrin i hela Sverige. Nu måste farlederna in till hamnen fördjupas för att säkra landets export och import. Det slår OECD fast i en ny rapport – The Impact of Megaships.
Farleden in till Göteborgs Hamn behöver fördjupas med cirka fyra meter. Detta för att kunna ta emot de allt större godsfartygen och behålla direktlinjer till andra världsdelar. Totalt behöver 24 Globen med lermassor grävas upp – en investering med hög samhällsekonomisk nytta enligt Trafikverket.
Hamnarna i Göteborg, Århus och Tallinn har fått 218 miljoner kronor i EU-stöd. Det gemensamma projektet går ut på att förbättra sjötransporter i hela Östersjöområdet. Investeringen i Göteborgs Hamn ligger på 101 miljoner kronor och går till att lösa flaskhalsar i infrastrukturen.