Gå direkt till innehåll
Andreas Berne, trafikplanerare på Port Control, jobbar nu i Allberth och tycker att den största fördelen är att den är delbar med kollegor på lotsplanering och Klippans båtmansstation vilket underlättar hela informationsflödet. Foto: Susanne Hansson
Andreas Berne, trafikplanerare på Port Control, jobbar nu i Allberth och tycker att den största fördelen är att den är delbar med kollegor på lotsplanering och Klippans båtmansstation vilket underlättar hela informationsflödet. Foto: Susanne Hansson

Pressmeddelande -

Unika kajplaneringsverktyget Allberth är i hamn

Lanseringen av det nya digitala kajplaneringsverktyget Allberth är nu i full gång. Först ut att använda den nya smarta tjänsten är Port Control som tar emot alla anlöp in i Göteborgs Hamn samt säkerhetssamordnarna i Energihamnen. Därefter ska externa användare allt eftersom släppas in i den nya tjänsten.

- Allberth är mycket efterlängtad och efterfrågad sedan en lång tid tillbaka. Med Allberth har vi nu ett kajplaneringsverktyg som ger alla aktörer i hamnen ett smartare, säkrare och betydligt mer effektivt anlöp. Dessutom ger det stora klimatfördelar i och med minskade utsläpp från fartygen, säger Fredrik Rauer, Nautisk handläggare och projektledare för Allberth, Göteborgs Hamn AB.

En av de största behållningarna med Allberth är att det nu blir betydligt enklare och mer överskådligt att snabbt kunna se vilka kajplatser som är lediga och agera på den informationen. Förutom att det ger anlöpsaktörer möjlighet att effektivare resursplanera kan det minska onödiga utsläppsgenererande väntetider.

- Nu kan vi överskådligt granska säkerhetsparametrarna om fartyget kan komma in till specifik kaj, positionera fartyget och hantera tidsplanering i samma verktyg. Vi kan också visa våra externa anlöpsaktörer vilka kajbesök som är koordinerade med terminalen och för vilka vi endast har en godkänd fartygsanmälan. Utan denna statusskillnad kan det se ut som att två till tre fartyg ligger och överlappa varandra och utifrån en extern synvinkel ser det ju ut som en tidskrock. Med Allberth ger vi så på vis anlöpsaktörerna, som båtmän, fartygsagent eller terminal, möjlighet att agera på informationen vi visualiserar i applikationen, säger Fredrik Rauer.

Fakta om Allberth
Kajplaneringsverktyget Allberth står på två ben; ett internt för kajplanerande personal i Göteborgs hamn och ett externt för anlöpsaktörerna.Allberth är ett mer övergripande och kraftfullt verktyg än det som tidigare funnits. Det ger de som arbetar med trafiksamordningen på Port Control, säkerhetssamordnarna i Energihamnen och produktionsplanerare en schematisk vy, likt ett traditionellt skolschema, där man ser vilka fartyg som ligger vid vilka kajer. Här finns också en karttjänst där man kan välja ett tidsfönster för en specifik kaj från ett givet kajurval. Då ser man vilka fartyg som är planerade att ligga här vid just den tiden och på vissa kajer även den planerade positionen längs med kajen.

Idag är snabb och korrekt information nyckeln till ett effektivt anlöp, det gäller för alla nyckelspelare i ett anlöp. Det är här Allberths andra ben kommer in. För hamnens externa aktörer som till exempel lotsarna, Klippans båtmän och fartygsagenter som har stor del i planering och genomförande av ett anlöp, innebär Allberth att de får ny tillgång till just snabb och relevant status. Något som skapar effektivitet i både pengar, tid och som även är bra för miljön, då planeringen blir mer precis och förutsägbar.

Kajplaneringsverktyget Allberth är ett samverkansprojekt mellan finska Awake.AI som utvecklat den digitala tjänsten och Göteborgs Hamn AB. Det blir ett första steg i att öka transparensen och visualiseringen kring anlöpsprocessen, en viktig pusselbit för digitaliseringen av godsnavet och ett av fokusområdena för Göteborg hamns digitaliseringsresa.

I Allberth och vidare digitalisering av anlöpsprocessen finns potential att effektivisera anlöpsprocessen genom bättre möjligheter till resursutnyttjande och ett mer transparent informationsflöde. Faktorer som ger möjlighet att spara både tid och emissioner från bunkerförbrukning.

Har du pressfrågor, kontakta:
Fredrik Rauer, projektledare för Allberth och Nautisk handläggare, Göteborgs Hamn AB
Tele: 031-368 76 10 SMS: 0728-56 66 00
E-post: fredrik.rauer@portgot.se

Eller

Justina Li, Marketing Director, Awake.AI
Tele: +35 850 462 3977
E-post: justina.li@awake.ai

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner


Följ oss gärna på:

Facebook

Instagram

LinkedIn

Twitter

www.goteborgshamn.se


Göteborg hamn är Skandinaviens största hamn. Cirka 30% av svensk in- och utrikeshandel går via Göteborgs hamn och cirka 50% av all containertrafik. Göteborgs hamn är en fullservicehamn och en klimatsmart garant för näringslivets access till hela världen. Direkttrafik till viktiga marknader garanterar högeffektiva, hållbara och pålitliga transporter, dygnet runt, året runt. Fokus ligger på hållbarhet, innovation och digitalisering för att driva på utvecklingen av klimateffektiva godstransporter och anlöp. 25 tågpendlar med dagliga avgångar gör att företag i hela Sverige och Norge kan ha en klimatneutral direktlinje till Nordens största hamn. I Göteborgs hamn finns terminaler för energi, bilar, roro, containrar och passagerare. Hamnen sysselsätter 22 000 människor. 

Kontakter

Pressjour

Pressjour

Presskontakt Pressjour 24/7 031 368 75 70
Stefan Strömberg

Stefan Strömberg

Presskontakt Pressansvarig 070 436 01 51
Media Content Panel
Launch Allberth 31 aug 2021liggande.jpg
Launch Allberth 31 aug 2021liggande.jpg
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.jpg
Storlek:
3120 x 2542, 1,7 MB
Ladda ner
Media Content Panel
port control.jpg
port control.jpg
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.jpg
Storlek:
1440 x 725, 222 KB
Ladda ner
Media Content Panel
panorama_01.jpg
panorama_01.jpg
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.jpg
Storlek:
6738 x 3579, 14,6 MB
Ladda ner

Relaterat innehåll

6000 fartyg anlöper Göteborgs hamn varje år. Genom ny teknik ska anlöpen bli effektivare och klimatsmartare. Bild: Göteborgs Hamn AB.

Göteborgs hamn tar hjälp av Allberth för smarta anlöp

Ny digital satsning ska få anlöp i Göteborgs hamn att bli mer tidseffektiva, ekonomiska och klimatsmarta. Efter sommaren lanseras Allberth, ett kajplaneringsverktyg som Göteborgs Hamn AB, tillsammans med finska Awake.ai, nu arbetat fram. En unik satsning som ska ge skeppsmäklare, lotsar och båtsmän det verktyg som de länge efterfrågat.

Elanslutning av fler fartyg, storskalig elektrifiering av fordon, förnybara bränslen, och mer gods på järnväg som är elektrifierad hela vägen fram till kajen. Detta är några av de miljardsatsningar som görs för ett hållbart godsflöde.

Så ser Göteborgs hamn ut i framtiden

​Dryga sex miljarder kronor ska investeras i Skandinaviens största hamn under de kommande tio åren. I fokus står satsningar på infrastruktur för att skapa fossilfria transporter, ett godsnav där självkörande fordon klimatsmart hanterar olika flöden, fartyg som laddas vi kaj och där flöden digitaliserats. Här är videon och bilderna som visar hur hamnen ser ut i en inte allt för avlägsen framtid.

Göteborgs hamn ska gå igenom en digital helomvandling med direkta effekter på alla hamndelar. Bild: Göteborgs Hamn AB,

Göteborgs hamn blir 2.0 med digital helomvandling

Med hjälp av digital sammankoppling och AI ska Göteborgs hamn bli snabbare, mer kostnadseffektiv och klimatsmart. En skräddarsydd digital plattform som ska öka visibiliteten i godsflödena lanseras under andra halvan av 2021. Det innebär direkta konsekvenser på produktivitet, ledtider och leveranskapacitet i hela transportkedjan.