Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Branschövergripande samarbete ska göra Göteborgs hamn till Europas första nav för gröna e-bränslen

Göteborgs Hamn AB samarbetar med Stena Line, DFDS, Ørsted och Liquid Wind för att etablera Europas första nav för elektrometanol (e-bränslen). Avsikten med samarbetet är att betydande volymer eMetanol ska vara tillgängliga för bunkring i Göteborgs hamn senast 2025.

– Vi är väldigt glada över att ha nått hit. Det här är ett bra exempel på att företag från olika platser i värdekedjan med ett gemensamt engagemang för att minska sjöfartsindustrins koldioxidutsläpp kan arbeta tillsammans mot ett gemensamt mål som gynnar alla inblandade, säger Elvir Dzanic, VD på Göteborgs Hamn AB.

Genom samarbetet ska parterna skapa en värdekedja för eMetanol. Genom den ska betydande volymer eMetanol göras tillgängliga i Göteborgs hamn för bunkring senast 2025.

– Vi är glada över att både kunder, leverantörer och konkurrenter visar engagemang och samarbetar för att minska koldioxidutsläppen i vår bransch. Med eMetanol från det här partnerskapet lägger DFDS till en ny e-bränslemöjlighet för att hålla vårt löfte om att drifta ett grönt fartyg till 2025, säger Torben Carlsen, VD på DFDS.

– Det här samarbetet är ytterligare ett bevis på vårt engagemang för att minska vårt koldioxidavtryck. Vi kan inte uppnå detta på egen hand – ett strategiskt samarbete över värdekedjan kommer att bli en win-win för alla intressenter i det här spännande projektet, säger Niclas Mårtensson, VD på Stena Line.

Samarbetet tillkännagavs på Göteborgs Hamn AB:s huvudkontor där även av energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar deltog. Ministern välkomnade initiativet som en viktig milstolpe för koldioxidneutral sjöfart och uttryckte en förståelse för behovet av att stödja införandet av gröna elektrobränslen för sjöfarten, såväl som en ambition att hitta vägar framåt för att stödja den gröna omställningen.

Liquid Wind och Ørsteds produktionsanläggning för eMetanol FlagshipONE närmar sig samtidigt ett slutgiltigt investeringsbeslut. Anläggningen som är tänkt att förse Göteborgs hamn med eMetanol i enlighet med samarbetet kommer att bli den största e-bränsleanläggningen i världen med en årlig produktion om 50 000 ton eMetanol.

– Vi är hedrade över att ha ministern närvarande nu när de över fem år av utvecklingsarbete som Liquid Wind har lagt ner möter verkligheten hos verkliga kunder, Stena Line och DFDS. Långsiktiga avtal kommer att möjliggöra etableringen av den första fullskaliga elektrobränsleanläggningen i Europa eller kanske till och med världen, säger Claes Fredriksson, VD och grundare av Liquid Wind.

I april tidigare i år publicerade Göteborgs Hamn AB allmänna driftsföreskrifter för fartyg-till-fartyg-bunkring av Metanol. Skapandet av en värdekedja för eMetanol är en logisk fortsättning enligt Christoffer Lillhage, affärsutvecklare energi på Göteborgs Hamn AB:

– Tillsammans är vi nu på god väg att etablera Göteborgs hamn som det självklara navet för bunkring av framtida marina bränslen i norra Europa, och vi är övertygade om att fler rederier och bränsleproducenter kommer att följa med oss i jakten på minskade koldioxidutsläpp.

Ämnen

Regioner


Följ oss gärna på:

Facebook

Instagram

LinkedIn

Twitter

www.goteborgshamn.se


Göteborg hamn är Skandinaviens största hamn. Cirka 30% av svensk in- och utrikeshandel går via Göteborgs hamn och cirka 50% av all containertrafik. Göteborgs hamn är en fullservicehamn och en klimatsmart garant för näringslivets access till hela världen. Direkttrafik till viktiga marknader garanterar högeffektiva, hållbara och pålitliga transporter, dygnet runt, året runt. Fokus ligger på hållbarhet, innovation och digitalisering för att driva på utvecklingen av klimateffektiva godstransporter och anlöp. 25 tågpendlar med dagliga avgångar gör att företag i hela Sverige och Norge kan ha en klimatneutral direktlinje till Nordens största hamn. I Göteborgs hamn finns terminaler för energi, bilar, roro, containrar och passagerare. Hamnen sysselsätter 22 000 människor. 

Kontakter

Pressjour

Pressjour

Presskontakt Pressjour 24/7 031 368 75 70
Stefan Strömberg

Stefan Strömberg

Presskontakt Pressansvarig 070 436 01 51

Relaterat innehåll

Göteborgs hamn siktar på att bli det primära navet för både bunkring och lagring av metanol i norra Europa. Bild: Göteborgs Hamn AB.

Göteborgs hamn redo för metanol – kan minska fartygsutsläpp med 95%

Göteborgs Hamn AB har idag publicerat allmänna driftsföreskrifter för metanolbunkring – det innebär att hamnen är redo att ta emot fartyg som i framtiden vill bunkra metanol. Hamnen arbetar också för att skapa en värdekedja med ambitionen att tillhandahålla en stadig tillgång på förnybar metanol i hamnen. Hamnen siktar på att bli det primära navet för metanol i norra Europa.

Metanolbunkring pågår. Bunkerfartyget Stolt Sandpiper ligger intill Stena Germanica på Stena Lines Tysklandsterminal i Göteborgs hamn. Bild: Göteborgs Hamn AB.

Världsunik metanolbunkring genomförd i Göteborgs hamn

En milstolpe för användningen av metanol som fartygsbränsle har uppnåtts i Göteborgs hamn. Detta då det metanoldrivna fartyget Stena Germanica under måndagen blev det första icke-tankfartyg i världen som bunkrades med metanol från fartyg.

En stor del av Göteborgs hamns fartygstrafik går till, från eller via Rotterdams hamn. X-Press Feeders är ett exempel på ett rederi som har direkttrafik mellan hamnarna varje vecka. Här med fartyget X-Press Mulhacen. Bild: Göteborgs Hamn AB.

Göteborgs hamn och Rotterdams hamn startar grön korridor för hållbar sjöfart

Göteborgs hamn och Rotterdams hamn har undertecknat ett samförståndsavtal för förverkligandet av en grön korridor för att stödja hållbar sjöfart mellan de två hamnarna. Avtalet, som undertecknades i närvaro av deras majestäter kung Carl XVI Gustaf, drottning Silvia, samt kung Willem Alexander och drottning Maxima av Nederländerna, kommer också att ytterligare stärka hamnarnas pågående samarbete kr